Gjutformar

När man talar om formar för gjutning så kallas dessa ibland för kokill. Kokill är dock inte en gjutform som kan användas för all gjutning. Kolkillen är nämligen främst för metallproduktion och man kan ju gjuta i en mängd olika material. Formarna som används kan vara permanenta eller engångsformar som man slänger efter varje gjutningsomgång. Vilket man väljer beror på budget och hur projektet ser ut. Om man till exempel kommer att behöva ta fram en mängd kopior i flera omgångar så kan det vara väl värt att satsa på den permanenta formen.

Vad är gjutformar?

Man kan säga att en gjutform är ett slags block som har en ihålighet. Denna ihålighet har en bestämd form och då man häller en flytande massa i gjutformen så kommer den att stelna och anta ihålighetens form. Idag finns det speciella företag som är experter på att skapa gjutformarna. Det här kräver sin teknik för oavsett om man ska slänga formen efter användning eller använda den igen så måste det gå att plocka av den utan att det man har format skadas. Dessutom så krävs det en form som fungerar i enlighet med den verkstadsteknik som appliceras. Pressgjutning innebär ju en hel del tryck och då ska formen stå pall för detta.

Användningsområden

Gjutformarna skapas i enlighet med det som ska produceras, och beroende på material så kan man tillverka nästan vad som helst med gjutningstekniken. Plastföremål som skålar, burkar, husgeråd och mer tillverkas för det mesta med hjälp av formsprutning där man måste ha gjutningsformar som ger rätt resultat. Inom metallindustrin så gjuter man också ofta fram komponenter och delar, och med betong så vet ju alla att det krävs gjutning för att man ska kunna bygga allt det som vi tar för givet i vår omgivning som broar, hus och vägar.

Kokill

Kokiller tillverkas för det mesta av tackjärn och det här är en gjutform i vilken man kan hälla smält metall som får stelna till färdig form. Det finns en rad olika modeller att tillgå och man använder även en kokill för att gjuta tackjärn vilket ger bättre hårdhet. Man kan kombinera gjutning och använda kokill till en viss del medan andra komponenter för samma produktion kan gjutas fram med vanliga formar för sandgjutning.

Professionell gjutning

Visst kan man syssla med gjutning som hobby för att göra det lite vackrare i trädgården eller för att skapa konst. Principen med gjutformar är densamma och det oavsett om man smälter ner metall eller plast, eller om man blandar ihop en betongmassa. Professionella verkstäder måste dock jobba på ett annat sätt i och med att de måste klara av deadlines och annat som kommer att påverka produktionen. Det kan vara en fördel för en verkstad att klara av att tillverka egna formar för gjutning då man på detta sätt kan ge kunder flexibilitet och skräddarsydda projekt.