Pressgjutning

Idag så pressgjuter man allt från delar i bilmotorer till komponenter som ska användas inom andra industrier som till exempel livsmedelsindustrin. Pressgjutningen är en högeffektiv metod som tyvärr fortfarande är rätt kostsam. Det är maskinerna och formarna som används som kostar mycket att ta fram och underhålla och det är därför som man använder pressgjutningen i första hand till projekt med större volymer. I dessa fall så kan det löna sig att just pressgjuta hellre än att använda sig av till exempel sandgjutning.

Pressgjutning i metaller

Det handlar alltså mest om metaller som ska gjutas då man talar om pressgjutning och inte till exempel gjutning i betong som kräver en annan form av gjutningsteknik. Om man ska gjuta i aluminium så kan pressgjutning bli det bästa valet. Detta särskilt då det handlar om en dyrare metall som man inte har råd att spilla. Först så skapar man gjutformar som har rätt layout och storlek. Detta kan vara engångsformar eller formar som man kan använda många gånger. Verkstäder som tar hand om metallgjutning kan för det mesta tillverka formar och även avgöra när det kommer att löna sig med en permanent form och när engångsvarianten blir bäst. Metaller som ska gjutas smälts ner och därför så använder man sig för det mesta av legeringar som gör att man enkelt får en massa som sedan kommer att stelna för att anta den form man har valt.

Bästa metoden för stora volymer

Pressgjutningen är som sagt till för stora volymer och då gäller det att man har vänt sig till rätt verkstad. I Gnosjöregionen så finner man industriföretag som klarar pressgjutning i olika metallmaterial. Det här är specialistföretag som verkligen kan sitt hantverk och som jobbar med den allra senaste tekniken för att erbjuda hållbara lösningar. Om man behöver ta fram en metallkomponent så lönar det sig alltså att vända sig till en av dessa verkstäder där man får goda tips och råd inför sin produktion. När det handlar om stora volymer så kommer det ju alltid att kosta mer men med pressgjutningen så kan man ändå se att det blir till besparingar för att produktionen blir så pass exakt och även mycket hållbar.

Andra former av gjutning

Om man ser på andra former av gjutning så handlar det inte om samma krafter. Man kan ju alltid jobba för hand och gjuta en enstaka del genom att smälta metall och hälla denna i en form. Det här är traditionell gjutning som man kanske väljer då det mest handlar om hobbyprojekt och inte om stora industriproduktioner. För seriösa verkstäder så gäller det dock att kunna erbjuda den allra senaste tekniken och se till att man även kan ordna med det som följer grundproduktionen. Efterarbeten med svets, ytterligare beskäring och ytbehandling kan komma att bli nödvändigt och då vill man förstås gärna se en effektiv process som inte höjer kostnaden för produktionen alltför mycket.