Naturlig och syntetisk polymer för gjutning

Idag används polymer flitigt inom svensk industri när man ska tillverka olika typer av produkter. Vi ser till exempel att det blir allt vanligare med plast som metallersättning och då rör det sig om olika former av polymer.

Naturlig och syntetisk polymer

I och med att polymer är ett material som finns i naturen så har det länge använts av människan för att tillverka olika produkter. Om du tänker att material som siden faktiskt är en form av polymer inser du att det inte är en nymodighet att göra kläder av polymermaterial!

En annan naturlig form av polymer är gummi och gummi kan man ju gjuta för att till exempel göra däck. Fast däcken som du kör på är inte av naturgummi. De är snarare syntetiskt framställda med viktiga egenskaper som gör att de erbjuder slitstarkhet och säkrare körning året om.

En annan naturlig form av polymer är cellulosa som används flitigt inom industrin. Med cellulosa kan man göra papper såväl som plastpåsar och omslag. När du köper en fin bukett som slagits om med genomskinlig plast är det antagligen cellulosa. Helt naturligt trots att det är så plastigt.

Syntetisk polymer är istället något som framställs i ett laboratorium. Detta görs med kemiska reaktioner som ger plastmaterial med olika egenskaper. Det kan vara plast som är seg och går att böja eller sprödare plastformer som till exempel kan användas för burkar.

Fördelar med syntetisk polymerplast

Den syntetiska plasten har uppenbara fördelar. Det handlar först och främst om att det här är ett kostnadseffektivt material som är enkelt att producera och kontrollera. Man kan få exakt konsistens så att plasten kommer att ge den känsla man är ute efter.

Det går ju också bra att återvinna syntetiska plaster. Man kan till exempel smälta ner mjuka plastpåsar och göra nya. Det här är ett område som fortfarande kräver en hel del utveckling för det är fortfarande svårt att få sortering att fungera på ett perfekt sett men i teorin är den syntetiska plasten mycket miljövänlig då den kan användas om och om igen.

Ett perfekt material för gjutning

Polymer är ett perfekt material för gjutning. Efter nedsmältning av plastgranulat som redan har önskad färg kan man snabbt få en färdig produkt. Precis som med metall är det bara att vänta på att plasten ska stelna för att man ska få fram önskad form.

Med korrekta mallar kan man gjuta fram allt från leksaker till flaskor och det här är saker som har en fin hållbarhet. Plast löper ju inte risk för rost såsom många gjutna metallobjekt gör. Och idag vet vi hur polymer ska framställas för att vara säker då vi använder den som beläggning i grytor eller för plastföremål som vi äter med och förvarar mat i.