Fördelar med plast som metallersättning

Idag så går det att tillverka plastprodukter som är otroligt hållbara. Trots att de är lättviktiga så erbjuder de en slitstarkhet som kan mäta sig med metall. Det är en anledning till att plast kan vara ett ypperligt alternativ då metallersättning ska väljas.

Här är fler viktiga fördelar med plast som metallersättning:

Minskade kostnader för produktion

Prislappen står ofta i fokus. Det går inte att komma runt det faktum att plast som material är billigare än metall. Designers inom olika industrier har lyckats kapa sina kostnader rejält genom att använda plast som metallersättning.

Många är idag eniga om att plast är bättre än metall för många olika syften. Men det är klart att det fortfarande är så att de som jobbar med plastproduktion kommer att rösta på plast, medan metallbearbetare har metallen närmast hjärtat.

Det är fortfarande så att det råder brist på kunskap inom metall- och plastindustrin. Men de som har börjat testa med metallersättningar av plast har sett goda resultat.

Plast erbjuder styrka

Historiskt sett så har metall givetvis setts som ett starkare material än plast. Så är det fortfarande. Men utvecklingen av plastkompositer har gått snabbt framåt. Och idag så är det faktiskt möjligt att skapa delar och produkter av plast som är otroligt slitstarka. De klara sina uppgifter minst lika bra som metall och blir därmed en hållbar form av metallersättning.

Plasten klarar hetta och kemiska ämnen

Men det är ju inte bara den fysiska styrkan som får betydelse då man funderar på att gå över till plast. Metall är ett material som är känt för att klara av hetta och även kemisk påverkan. Det gör nu även plaster. Det här är viktigt att notera. Med rätt val av plast så kan man alltså använda materialet för uppgifter där det ska stå emot hetta såväl som kemisk påverkan utan att skadas.

Plast klarar vatten

Metall är inte alltid ett bra val då vatten är med i bilden. Det är klart att det finns alternativ som aluminium som klarar mer utan att rosta. Men det här blir dyrt. Plasten förblir billig och den kommer aldrig att rosta. Den kan placeras under vatten utan oro för att materialet ska rosta sönder.

Vi tycker om plastmaterialen

Det finns en stor acceptans för produkter som är gjorda av plast. De ses inte som fula och uppskattas av många. Det gör att det inte är svårt att använda metallersättning för produkter som ska nå slutkonsumenters hem och liv.

Plastens yta är säker och mjuk och dessutom så kan den komma i attraktiva färger utan att ytbehandlings ska till så som är fallet med metall. Slutkunden tycker förstås också om att priset är lägre.

Billigare produktion

När plast används som metallersättning så får vi en billigare produktion. Dessutom så minskar kostnader för transporter tack vare plastens lättviktighet. Det här reflekteras i slutpriset och är en av de allra främsta anledningarna till att plasten välkomnas som ersättning för metall.

För företag som jobbar med gjutning av delar för industri och näringsliv så är det alltid en balansgång. Man söker hela tiden efter kostnadseffektiva lösningar. Ett typiskt exempel på detta är bilindustrin. Regler och direktiv gör att biltillverkarna måste finna nya vägar som inte innebär större kostnader. Det blir mer svängrum med plasten.

Plast är bra för utveckling

Alla industrier jobbar med att förbättra design och erbjuda högre kvalitet. Med plastmaterial så är det mycket lättare att utföra tester. Lättare vikt får även betydelse under utvecklingsfasen då det inte behöver kosta så mycket att skapa prototyper och skicka dessa för test på annan ort. Därmed så kan utvecklingen gå framåt snabbare och ge resultat som gynnar alla.

Plastmaterialen utvecklas ju också för att kunna återanvändas och det är spännande. Det här kan också vara något som i framtiden leder till billigare produktion. Så plasten kan definitivt ses som en mycket god metallersättning även på lång sikt.