Bilar och båtar med kantpressning

Barn är ofta nyfikna på hur saker har kommit till och när man är ute och går med ett barn så kan man ofta få frågan hur det kommer sig att bilar har den form som de har. Enklast är kanske att svara att en person har ritat sin drömbil och sedan har man tillverkar denna på verkstaden. Risken är dock stor att man då får följdfrågan om hur man har tillverkat bilen eller båten på verkstaden. Den som kan lite mer om metallindustri kan då nämna kantpressning och förklara att kantpressen är en maskin som nästan ser ut som ett gigantiskt gap och som gör det möjligt att ta fram vackra och rundade former som krävs när man ska ta fram dörrar, luckor och annat som vi är vana att se på våra fordon.

Kantpressning som bockningsmetod

Man kan ju tänka sig att det är nödvändigt att värma metall och använda sig av varmbockning för att kunna få till en snygg motorhuv men så är inte fallet. Idag kan man använda sig av kantpressning där man böjer metallen precis som den är. Tack vare att metallen har rätt egenskaper och att man använder sig av kant-pressning på rätt sätt så leder detta inte alls till sprickor eller andra problem. Tvärtom så får man snabbt och automatiskt precisa böj och man kan ta fram del efter del som sedan ska sitta på en bil eller på en båt. Det här är svaret som du bör ge din lilla vän nästa gång ni börjar diskutera bilar och andra vackra metallföremål som finns i vår omgivning!

Fälgar i plåt och aluminium

Fälgar i metall kan tillverkas i plåt eller i aluminium. Fälgar i plåt pressas i maskiner som både pressar, bockar och kantpressar. Fälgar i aluminium gjuts i stora gjutformar.