Säkerhet vid gjutning i betong

Tiotusentals svenskar hanterar dagligen betong, både i industrin och för hemmabruk. Vare sig det gäller gjutning i betong för ett större projekt eller bara för hemmabruk så som en altan eller garageuppfart så måste man noga följa säkerhetsföreskrifterna för att skydda de mest utsatta områden på kroppen så som huvud, rygg, hud och ögon. Befinner du dig på en byggarbetsplats är du redan i utsatt läge, så för att undvika allvarlig skada på ditt huvud ska du alltid bära en hjälm i väl passande storlek. Det här är bara ett exempel på hur man måste tänka för att jobba säkert och seriösa byggföretag har utförliga säkerhetsrutiner för varje projekt som alla inblandade måste vara väl medvetna om.

Gjutning i betong och en frisk rygg

Man kan skydda sin rygg mycket genom att tänka på hur man bär tunga föremål. Att arbeta med material som är typiska för gjutning i betong såsom cement, aggregat, sand och vatten och dessa material är ju tunga även i små mängder. Det kan kännas väldigt tungt mentalt och om man inte är van vid tunga lyft blir det ju extra ansträngande för kroppen. Det är viktigt att se till att lyfta ergonomiskt genom att hålla ryggen rak och benen böjda för att underlätta för ryggen. Man ska också tänka på att om man måste gå en bit med tunga material, så ska man hålla dem i midjehöjd och mellan benen för att minska risken för olycka.

Måste du bära dem själv? Har man möjlighet så är det alltid bättre att ta hjälp av maskin eller robot för att betonggjutningen ska bli säker för ryggen. Sedan kan man även tänka på att använda sig av verktyg som till exempel en spade eller liknande för att, istället för att böja sig ner och plocka upp betongsäckarna, knuffa dem dit de ska.

Skydda huden

Man måste även hålla koll på irriterad hud och kemiska brännskador när man hanterar färsk betong som inte gör sig väl på nakna händer. Upprepad hudkontakt med färsk betong kan nämligen resultera i allvarliga brännskador. På grund av detta så bär man alltid skyddskläder då man jobbar med betonggjutning.

Skyddskläder

Det är också viktigt att alltid ha rena och torra kläder. Får man färsk betong på sina kläder så ska man genast skölja med vatten. Vattentäta skyddshandskar, långärmad tröja och långbyxor skyddar huden från direkt kontakt med betongen. Ett par ordentliga skyddsglasögon med sidoskydd hindrar stänkande betong och damm från att komma in i ögon. Kanske måste man stå i den färska betongen när den läggs? Då är det bäst att skydda ben och fötter med ett par gummistövlar. Knä- och armbågsskydd kan vara bra att använda under efterbehandling av betongen.

Så undviker man direkt hudkontakt

Sand och aggregat är väldigt påfrestande för huden så direkt kontakt med huden bör undvikas i största möjliga mån. Våt cement är skadlig för huden, och reagerar genom att suga åt sig fukt från huden och resulterar därmed i ett brännmärke. Om man under gjutning i betong hamnar i en situation där betongen hamnar i ögonen så gäller det att handla snabbt. Först så ska man genast skölja med vatten och sedan så ska man söka omedelbart sjukvård.